El biodièsel és un combustible líquid que s'obté industrialment a partir d’unes reaccions químiques d'oli vegetal o de greix animal, metanol i hidròxid de sodi o un altre catalitzador. Aquest combustible pot substituir a qualsevol combustible fòssil, i també es pot utilitzar a un cotxe que utilitza com a carburant el dièsel, ja que gràcies als nous avanços a l’investigació s’ha possibilitat el funcionament del biodièsel a qualsevol altre vehicle preparat per dièsel.
Biodièsel arreu del món
Brasil: utilitzen la canya de sucre per produir l’etanol; Brasil és el segon productor mundial d’etanol.
Estats Units: utilitzen el blat per produir el biodièsel; els Estats Units són el major productor mundial d’etanol.
França: el major productor de biodièsel de frança és Diester Industrie els quals utilitzen llavors oleaginoses per produir el biodièsel; França és el tercer consumidor mundial de biodièsel.
Alemanya: ADM Ölmühle és el major productor alemany de biodièsel, produeix el biodièsel a partir d’algues; Alemanya és el major consumidor de biodièsel mundial amb gairebé un 35% de la consumició mundial, al any 2007.
Sud-est d’Àsia (Filipines i Indonèsia): Filipines està desenvolupant l’industria del biodièsel un 10%, utilitzen l’oli de palma i esta produint una desforestació a tota Indonèsia.
Com es produeix el biodièsel?
Per produir el biodièsel s’han de dur a terme una sèrie de reaccions químiques. Primer es procedeix a fer un procés d’esterificació, que és el procés que s'esdevé en fer reaccionar un àcid carboxílic amb un alcohol per a donar un èster (Nom genèric de les substàncies orgàniques caracteritzades per la unió del grup acil amb un grup alquil, un exemple d’èster és els olis, greixos i les ceres); després afegint un catalitzador es procedeix a fer una transesterificació, que és una reacció química entre un èster i un alcohol diferent del que constitueix l'èster per tal d'obtenir un nou èster; afegint un àcid mineral procedim a fer una neutralització, que tracta de fer reaccionar un àcid amb una base a quantitats equivalents; a continuació practiquem la tècnica de la destil·lació, en aquest procés de separació de substàncies on per la diferència en el punt de fusió aconseguim separar el metanol de la resta de la barreja; i per últim, gràcies a que la Glicerina i el biodièsel no són solubles procedim a fer la tècnica de decantació per ja, finalment, obtenir el biodièsel.
Aquest és un dels varis mètodes de producció del biodièsel existents, també és el més utilitzat.
Els mètodes més importants són:
Procés àcid-base: Aquest procés consisteix a fer primer una esterificació àcida i després seguir el procés normal (basi-base), s'usa generalment per a olis amb alt índex d'acidesa.
Processos supercrítics: En aquest procés ja no és necessari la presència de catalitzador, simplement es fan a pressions elevades en les quals l'oli i l'alcohol reaccionen sense necessitat que un agent extern,
com l'hidròxid, actuï en la reacció.
Processos enzimàtics: En l'actualitat s'estan investigant alguns enzims que puguin servir com a acceleradors de la reacció oli-alcohol. Aquest procés no s'usa en l'actualitat a causa del seu alt cost, el
qual impedeix que es produeixi biodièsel en grans quantitats.
Mètode de reacció Ultrasònica: En el mètode reacció ultrasònica, les ones ultrasòniques causen que la barreja produeixi i col·lapsi bombolles constantment. Aquesta cavitació proporciona simultàniament la barreja i la calor necessaris per dur a terme el procés de transesterificació. Així, utilitzant un reactor ultrasònic per a la producció del biodièsel, es redueix dràsticament el temps, temperatura i energia necessària per a la reacció. I no només redueix el temps de procés sinó també de separació. Per aquest motiu el procés de transesterificació pot córrer en línia en lloc d'utilitzar el lent mètode de processament per lots. Els dispositius ultrasònics d'escala industrial permeten el processament de varis milers de barrils per dia. Especialment durant l'últim any l'ús de l'equip ultrasònic augmentava significativament a causa dels seus avantatges econòmics.
Tipus de Biodièsel
Segons el tipus de matèria primera podem classificar el biodièsel en diferents tipus:
RME: Rape Methyl Ester (Èster Metílic d’oli de Colza)
SME: Soya/sunflower Methyl Ester (Ester Metílic d’oli de Soja o Gira-sol)
PME: Pal Methyl Ester (Ester Metílic d’oli de Palma)
FAME: Fatty Acid Methyl Ester (Ester Metílic de Àcids Greixosos)
VOME: Vegetable Oil Methyl Ester (Ester Metílic d’oli vegetal)
Projectes del Biodièsel
La empresa sanfranciscana Solazyme ha canviat completament la manera de fer el biodièsel, utilitzant com a matèria primera unes algues modificades genèticament, les quals poden créixer en tubs de plàstic a piscines artificials i sense necessitat de radiació solar; segons diuen els experts de Solazyme cultivant les algues a les fosques augmenta la seva producció d’oli així abaratint els costos de producció.
A Barcelona s’ha impulsat un nou model de reciclatge per el que el biodièsel cobraria protagonisme, tracta en que els hostalers donen l’oli utilitzat de les fregidores a les empreses energètiques, i per tant, no fa falta utilitzar recursos de primera mà sinó que podem reciclar altres.
Avantatges de l’ús del Biodièsel
Els avantatges de l’ús del biodièsel són que utilitzant el biodièsel no és contamina, ni durant el seu ús (on la seva contaminació és mínima) ni durant la seva producció (on la contaminació és zero). No conté sofre, que és un del majors contaminants que tots els combustibles contenen. És l’única alternativa a derivats del petroli.
Desavantatges de l’ús del Biodièsel
Els desavantatges de l’ús del biodièsel també són varis, el més destacat és l’utilització de terrenys pertanyents a la selva com a terres per cultiu de matèries primeres, això passa tant a la zona de l’Amazònia, com a la zona d’Indonèsia. Encara que ara un dels majors productors de biodièsel i també un dels països que més tallen la selva, Brasil, ha firmat un compromís en el que es comprometen a que el biodièsel de palma sigui 100% etanol verd, es a dir sense plantar ninguna planta de palma. Només deixant que creixin naturalment. El biodièsel es solidifica a baixes temperatures el que provocaria obstruccions al cotxe i provoca una pèrdua de potència al cotxe i un major consum.
Què pensem sobre el biodièsel?
“La idea del biodièsel per una part és bona ja que contamina menys però per altra banda es tenen que tallar molts arbres, encara que si ho fessin com a Barcelona que s’utilitza l’oli fregit seria molt més econòmic i no contribuiria ni a la tala d’arbres, ni al canvi climàtic”
Anna Torrecilla
“Jo no estic ni a favor ni en contra ja que té tan parts positives com negatives i si estaria d’acord amb el biodièsel també estaria d’acord que ens quedéssim sense selves i cada cop hi hagués menys oxigen i si estic en contra estaria en contra de que es deixés de contaminar, per tant, em posiciono al mig.”
Audrey Solà
“Jo crec, que el biodièsel és una bona solució per la contaminació, l'escalfament global, però tenint en compte que es requereix la tala abusiva d'arbres, crec que la millor solució es buscar un termini mig. Ja que realment, els arbres són necessaris pel planeta i els éssers vius.”
Helena Briegas
“El biodièsel per part ha estat un bon invent ja que és més ecològic i contamina menys, però per l’altre banda hem de pensar que la matèria primera l’obtenim dels arbres, i si l’utilitzem en excés l’estaríem sobre explotant. Així que crec que la millor manera de acabar amb els problemes mediambientals seria utilitzant menys el cotxe.”
Anna González
“El biodièsel em sembla una bona idea. Però només si s’utilitza com a Barcelona amb l’oli utilitzat. Perquè sinó es gasten molts arbres i no crec que això ajudi al nostre planeta.”
Germán Racero
“Jo crec, que el biodièsel és una bona inversió per fer, encara que tallar la selva no és la manera més adequada, però amb el compromís que Brasil ha fet podem confiar en que la selva deixarà de desaparèixer, no en la totalitat, però si d’una manera significativa i és per això que deurien imposar-se mesures com les que fan a Barcelona, ja que no deuríem fer com a Indonèsia que estan destruint.”
Carlos Rodríguez
Helena Briegas / Anna González / Anna Torrecilla / Audrey Solà / Germán Racero / Carlos Rodríguez
Ciències Socials i Geografia, INS Mercè Rodoreda
2011 © Creative Commons Lisenced
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada